Winkelwagen

€ 0,00
0

Cruise Control

Cruisecontrol (snelheidsregelaar) is een uit de auto-industrie afkomstig apparaat om de snelheid van een voertuig vast te zetten, zodat men zelf geen gas hoeft te geven. De cruisecontrol wordt uitgeschakeld door te remmen of te ontkoppelen. 

Bediening

Bij veruit de meeste cruisecontrol-systemen zijn de volgende functies te bedienen met verschillende schakelaars:

 • Een aan/uitschakelaar. Ingeschakeld reageert de cruisecontrol op de andere bedieningsorganen. Bij sommige auto's gaat er een lampje branden om de bestuurder eraan te herinneren dat het systeem geactiveerd kan worden.
 • Een instelschakelaar, vaak aangeduid met SET: Dit registreert de huidige snelheid van het voertuig. Vanaf dit moment kan de bestuurder het gaspedaal loslaten, de cruisecontrol neemt het over. 
 • Verhoging van de ingestelde snelheid, vaak aangeduid met + of ACCEL (van het Engelse woord accelerate, versnellen). 
 • Verlaging van de ingestelde snelheid, vaak aangeduid met — of DECEL (van het Engelse woord decelerate, vertragen). 
 • Een geheugenschakelaar, vaak aangeduid met RES (van het Engelse woord resume, vervolgen) of MEM (van het Engelse woord memory, geheugen): Wanneer de cruisecontrol niet actief is, maar het systeem wel ingeschakeld is, dan zal deze functie de cruisecontrol-functie activeren en het voertuig op de laatst ingestelde snelheid brengen. 
 • Rempedaal (en bij handgeschakelde voertuigen ook het koppelingspedaal): Schakelt de cruisecontrol uit, de ingestelde snelheid blijft in het geheugen van de cruisecontrol staan. Sommige systemen hebben een apart knopje waarmee de cruisecontrol uitgeschakeld kan worden, terwijl de ingestelde snelheid opgeslagen blijft. 

Veelal zijn functies gecombineerd op schakelaars. Zo wordt vaak de instelschakelaar gecombineerd met de knop voor het verhogen van de snelheid (bijvoorbeeld +/SET), terwijl de geheugenschakelaar vaak wordt gecombineerd met het verlagen van de snelheid (—/RES).

Beveiligingen

Een cruisecontrol kan vaak pas ingeschakeld worden vanaf een bepaalde snelheid, bijvoorbeeld 30 of 50 km/h, of bijvoorbeeld pas vanaf de vierde versnelling; dit is om gebruik in de stad te ontmoedigen. Tijdens het gebruik voert een cruisecontrolsysteem doorlopend een aantal testen uit. Niet alle systemen voeren al deze testen uit.

 • Als het voertuig meer dan bijvoorbeeld 20 km/h onder de ingestelde snelheid komt, schakelt hij zichzelf uit. Als dit gebeurt, betekent dit waarschijnlijk dat de servo niet goed reageert, of de auto rijdt op een helling die te steil is voor de gekozen versnelling. Andersom kan ook, bij een te hoge snelheid ten opzichte van de ingeschakelde snelheid, schakelt het systeem uit. 
 • De rempedaalschakelaar en (bij handgeschakelde voertuigen) de koppelingspedaalschakelaar worden gecontroleerd, als deze defect zijn schakelt het systeem niet in. 
 • Bij sommige systemen moet het rempedaal minimaal 1 keer ingetrapt zijn voordat het systeem geactiveerd kan worden. Dit is om de functie van de remschakelaar te controleren. De elektrische eigenschappen van de servo worden gemeten. 
 • Bij sommige systemen wordt ook het motortoerental gemeten, als dit te hoog wordt schakelt het systeem zichzelf uit.
Shop By

Selectie verfijnen

Categorie
 1. Alfa Romeo (1)
 2. Audi (1)
 3. BMW (1)
 4. Chevrolet (1)
 5. Chrysler (1)
 6. Citroen (1)
 7. Dacia (1)
 8. Daihatsu (1)
 9. Dodge (1)
 10. Fiat (1)
 11. Ford (1)
 12. Honda (1)
 13. Hyundai (1)
 14. Kia (1)
 15. Lancia (1)
 16. Land Rover (1)
 17. Mazda (1)
 18. Mercedes (1)
 19. Mini (1)
 20. Mitsubishi (1)
 21. Nissan (1)
 22. Opel (1)
 23. Peugeot (1)
 24. Renault (1)
 25. Seat (1)
 26. Smart (1)
 27. Skoda (1)
 28. Suzuki (1)
 29. Toyota (1)
 30. Volvo (1)
 31. Volkswagen (1)
Prijs
 1.  
  599.0
  600.0
 • Bestel
 • Betaal
 • Laat inbouwen

1 artikel(en)

per pagina

Van hoog naar laag sorteren